Sabtu, 20 April 2013

Subsidi - Satu Beban Negara?

Hari ini ada terpapar di dalam suratkhabar tempatan mengenai pemberian subsidi minyak oleh pihak Kerajaan. Menurut laporan bank pembangunan asia (ADB), pemberian subsidi minyak yang terdapat di dalam negara adalah merupakan satu beban kepada kewangan Kerajaan. Menurut laporan ABD itu lagi, negara telah memperbelanjakan lebih daripada B$500 juta pada tahun 2011 dan ianya merupakan lebih daripada 3 peratus KDNK negara. Laporan penuh boleh dibaca di sini.

Itu dia Tuan-tuan dan puan-puan. Satu pendekatan yang 'cetek' terhadap hal ehwal kewangan negara. Yang lebih sedihnya lagi ialah apabila laporan tersebut bulat-bulat 'ditelan' oleh pihak media dan sebilangan penduduk negara ini. Apa tidaknya, tajuk laporan itu sendiri mengatakan perbelanjaan B$500 juta ke atas subsidi membawa kesan negatif kepada kewangan negara.

Tidakkah mereka semua tahu ataupun sedar bahawa negara adalah sebuah negara monetari berdaulat. Dengan kuasa mutlak yang ada, negara mampu menyediakan B$500 juta ataupun lebih tanpa perlu bersusah payah. Negara tidak perlu menunggu hasil daripada penjualan minyak dan gas negara untuk menyediakan B$500 juta. Negara bukan satu entiti yang sama seperti isi rumah. Kewangan negara tidak sama sekali sama seperti kewangan isi rumah. Negara tidak akan pandai kehabisan wang Brunei walaupun sampai hari khiamat.

Kerana apa?

Kerana wang di dalam dunia ini adalah berasaskan kepada kewangan FIAT. Wang yang tidak yang bersandarkan kepada sesuatu benda. Itu adalah kenyataan dan fakta. Sejak 15 Ogos 1971 lagi, wang yang  terdapat di dalam dunia ini sudah tidak lagi berasaskan kepada apa-apa. Rujuk di sini untuk penjelasannya. Sejak dari tarikh keramat itu, semua negara di dalam dunia boleh sahaja membuat wang mereka dari "thin air". Dan dengan kemajuan informasi dan komputer sekarang ini, wang boleh sahaja dibuat dengan menekan beberapa kekunci di atas papan kekunci komputer. Nak B$500 juta, tekan saja - shift "B", shift "$", angka 5 dan diikuti dengan 8 angka 0. Itu saja. Tidak sampai 10 detik.

Jestru itu berasaskan kepada fakta tersebut, tanyakanlah kepada diri sendiri - apakah negara boleh kehabisan wang Brunei lantas ianya menjadi satu beban kepada negara kerana gara-gara menyediakan subsidi yang secukupnya untuk rakyat dan penduduk di negara ini??? Tentu tidak, bukan?!!!!

Apa-apa pun jua, pihak ADB adalah sebuah organisasi yang betul-betul hipokrit.  Dalam laporan itu sendiri mereka telah mengatakan mengenai impak pengurangan subsidi kepada setiap rakyat dan penduduk. Menurut mereka kenaikan harga minyak US$0.25 seliter sahaja boleh membawa penurunan kepada pendapatan sebenar isi rumah sehingga 4.5 peratus! Kesan tersebut adalah disebabkan pihak isi rumah terpaksa berbelanja lebih untuk minyak, dan juga impak kenaikan harga barangan dan perkhidmatan.

Lucukan. Pihak ADB lebih rela untuk rakyat dan penduduk menderita daripada melihat Kerajaan terus menerus berbelanja. Bayangkan sahaja jika negara mentiadakan B$500 juta tersebut, bukankah itu bermakna bahawa rakyat dan penduduk negara ini akan kehilangan B$500 juta. Dari mana rakyat dan penduduk negara ini akan mencari B$500 juta sedangkan mereka tidak mempunyai kuasa mutlak untuk membuat wang mereka sendiri.

Renung-renungkanlah.........